48 390 aktuálních nabídek
od 959 realitních kanceláří a soukromníků

Sprchový kout na vaničku nebo na dlažbu?

Datum vydání: 01.03.2022 | redakce

Vybíráte sprchový kout, ale nevíte, jakou variantu zvolit? Jaké jsou výhody sprchového koutu na vaničku a v čem vyniká sprchový kout na dlažbu? 

Pro důkladnou očistu těla většina z nás upřednostní vanu před sprchou. Sprchový kout je přesto důležitou součástí většiny domácností. V případě menší koupelny nemá uživatel na vybranou. Sprchový kout je výrazně prostorově úspornější. Ale ani ve větších koupelnách sprchový kout často nechybí. Jejich majitelé často zvolí obojí – kout i vanu. Horká koupel ve vaně je lákavou aktivitou pro dlouhé, klidné večery. Ale ráno před snídaní a odchodem do práce to nakonec stejně vyhraje sprcha. Je rychlá, osvěžující a díky nižší spotřebě vody i ekologičtější.

Snad s každým velkým vybavením do domácnosti se pojí mnoho dílčích rozhodnutí. A sprchový kout není výjimkou. Dumáme nad tím, kde jej v koupelně umístíme, jak velký by měl být. A v neposlední řadě – má stát na dlažbě s odtokovým žlabem, nebo na vaničce?

Mnoho zdrojů tvrdí, že tato volba je klíčová z hlediska technických vlastností. Není to ale pravda. Pro oba podklady platí tentýž základní požadavek – umožnit plynulý odtok použité vody. A jak dlažba s odtokovým žlabem, tak vanička to plní skvěle. Rozhodnutí, co zvolit, tak nakonec závisí na tom, kolik času a energie chceme věnovat montáži a údržbě, jak moc nám záleží na bezbariérovém vstupu a konečně, jaký máme vkus.

Moderní koupelna, sprchový kout s vaničkou

Sprchová vanička

Sprchová vanička bývá často nemilosrdně kritizována coby nevkusný a zastaralý prvek. Neprávem. I koupelně 21. století má vanička co nabídnout. A nemusí být pravda, že vanička se snadno opotřebuje, rychle ztrácí barvu a stane se magnetem pro kolonie bakterií a plísní. Vývoj sprchových vaniček jde neustále kupředu. Kvalitní sprchová vanička odvede v koupelně neocenitelnou službu a vypadá i po letech skvěle.

Základní výhodou instalace na sprchovou vaničku je to, že spád pro odtok je vytvořen již v ní. Podklad pod vaničkou tak může být rovný. Je tedy vhodná do rodinných domků i do bytů panelových domů. 

Vanička může být vyrobena z litého mramoru, smaltu, keramiky nebo akrylátu. Akrylátové vaničky jsou nejlevnější. Jsou lehké a příjemné na dotek. Důležitá je ale jejich precizní montáž. Oproti smaltovaným nebo mramorovým se snadno poškodí. Litý mramor je trendem současné doby. Jeho vlastnosti umožňují výrobcům vyrábět vaničky nejrůznějších tvarů. Navíc dobře tlumí hluk, poskytuje tepelnou izolaci a je neporézní čili vysoce hygienický. Keramické vaničky jsou také na vzestupu. Mají tvarovou stálost, jsou odolné proti poškrábání, snadno udržovatelné a s dlouhou životností.

Pro umístění sprchové vaničky v koupelně máte tři možnosti:

  • zapuštění vaničky do podlahy
  • položení vaničky přímo na podlahu
  • její postavení na nožičky, případně na polyuretanový nosič, vaničku je nutné poté obezdít
Moderní koupelna

Dlažba

Sprcha na dlažbě s přímým vstupem bez přerušení prostoru sprchovou vaničkou vypadá skvěle. Prostor podlahy není ničím narušován a koupelna je tak opticky zvětšena. Nutnou součástí takové sprchy je odtokový žlab. 

Je důležité pamatovat na to, že dlažba musí být ve směru k odtokovému žlabu mírně vyspádovaná. Spádování není u méně zkušených kutilů právě oblíbeným typem práce. Je hodně náročná na přesnost provedení. Někteří uživatelé si práci ještě ztíží, pokud se rozhodnou pro umístění kanálku nikoli u stěny (což je nejčastější varianta), ale uprostřed sprchového koutu. Toto řešení někdy má svoje výhody, budování sprchového koutu je ale najednou ještě náročnější, protože spádování je nutné provést ze všech čtyř stran.

Pro pokládání dlažby ve sprchovém koutu je dobré použít dlaždice velkého formátu s co nejmenšími spárami, aby údržba byla co nejjednodušší.

Odtokový kanálek, logicky zapuštěný pod dlažbou, kryje úzká dlouhá mřížka, nejčastěji nerezová. Proč je použit právě tento materiál, je nasnadě. Nerezová ocel je velmi odolná, vydrží i desítky let. Na povrchu kanálku se nemnoží bakterie. Kromě toho je hladký a lehce se čistí.

Vedle estetických kvalit tohoto řešení sprchového koutu je velkou výhodou i přístupnost pro osoby se zhoršenou schopností pohybu. Do sprchového koutu bez vaničky, budovaného přímo na dlažbu, přijede i osoba na invalidním vozíku. Samozřejmě pokud má kout dostatečně široký vstup. Nevýhodou pro některé osoby je kontakt bosých nohou s dlažbou. Zvláště v zimních měsících může být pobyt ve sprchovém koutu – než se spustí proud horké vody – nepříjemný.

Moderní koupelna

Rady na závěr

Alternativou k dlažbě se poslední dobou stává stěrka, již lze opatřit protiskluzovou úpravou. Poté, co uživatel uvážlivě vybere, zdali chce mít sprchový kout s vaničkou, nebo bez ní, musí vybrat vhodnou zástěnu a sprchové dveře.

Kdo chce jít cestou nejmenšího odporu, ten otázku sprchového koutu vyřeší pořízením již kompletního koutu s vaničkou, baterií a stěnami. Tento výrobek stačí postavit na své místo a připojit na vodu a odpad. Je to jednoduché řešení, ne ale zrovna nápadité a estetické. Navíc je uživatel limitován velikostí, tvarem a designem prodávaných modelů.

SANITINO s.r.o.

SANITINO s.r.o.

Litomyšl, Moravská 1259, 57001
Tel: 468 006 468
Web:https://www.sanitino.cz
E-mail: info@sanitino.cz
TOPlist