Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

3 základní kroky k úspoře energií v domácnosti

Netopit pánu bohu do oken, zhasínat světla při odchodu z místnosti, šetřit vodu při mytí nádobí i sprchování. To jsou doporučení, která jste určitě slyšeli už od svých rodičů. A možná jste při nich protáčeli panenky a mysleli si své. Jenže se nejedná o plané řeči, ale o dobře míněné rady, které cílí na to, aby se tolik „netočil“ váš elektroměr.

12. 2. 2024, redakce
3 základní kroky k úspoře energií v domácnosti

Úspora energií může výrazně ulehčit téměř každé domácnosti. Proto jsme pro vás sepsali 3 základní kroky k úspoře energií, podložené daty a s modelovými příklady.

Nesviťte méně, sviťte „za méně“

Je skvělé, pokud dbáte na zhasínání světel při odchodu z místnosti. Avšak sezónně, s nižší intenzitou denního světla, razantně stoupají doba a frekvence svícení. Nemusíte svítit méně. Stačí, když začnete svítit za méně peněz. Jednoduchým krokem, jak ušetřit za elektřinu, je výměna klasických žárovek za LED technologii. 

Srovnejte spotřebu klasické a LED žárovky

Klasická 60W žárovka spotřebovává za hodinu 0,06 kWh. Pro jednoduchý výpočet použijeme cenu elektřiny 5 Kč/kWh. Deset žárovek, které svítí v průměru tři hodiny denně, spotřebuje za den elektřinu v hodnotě 9 Kč. To není mnoho, že? Jenže za rok to činí 3 285 Kč.

Ekvivalentem klasické 60W žárovky je 9W LED žárovka. Deset LED žárovek, které svítí v průměru tři hodiny denně, spotřebuje elektřinu v ceně 1,35 Kč za den. Jejich roční spotřeba vás tak vyjde na pouhých 493 Kč. S LED žárovkami výrazně ušetříte. Jejich vyšší pořizovací náklady se vám vrátí již během prvního roku používání. Navíc vydrží mnohem déle než standardní žárovky, a to až 15 let.

Pořiďte si úsporné spotřebiče

Nejnáročnějšími spotřebiči v domácnosti jsou chladnička, myčka nádobí, pračka a sušička prádla. Jakmile doslouží, je dobré zvážit investici do úspornějších, i když dražších modelů, které fungují efektivněji a snižují spotřebu energie, zatímco zachovávají vysokou účinnost. I přes vyšší vstupní náklady se vám takové rozhodnutí rozhodně vyplatí.

Spočítejte si náklady

Modelovým příkladem je chladnička, která běží 365 dní v roce. Spotřebič třídy A spotřebuje ročně kolem 108 kWh elektrické energie. Naproti tomu chladnička třídy D spotřebuje až 207 kWh. Téměř jednou tolik. S průměrnou cenou elektřiny 5 Kč za 1 kWh zaplatíte za roční provoz chladničky třídy A zhruba 540 Kč, zatímco za provoz spotřebiče třídy D zaplatíte 1 035 Kč. Pro pětistovku, kterou ušetříte, určitě najdete lepší způsob využití.

Používejte inteligentní termostatické hlavice a řízení teploty

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak ušetřit energii v domácnosti, je použití inteligentních termostatů a termostatických hlavic. Adaptují se na vaši denní rutinu. Automaticky snižují topení v noci nebo přes den, když nejste doma. Před vaším návratem začnou topit a hlídají nastavenou pokojovou teplotu.

Víte, kolik protopíte?

Celková úspora energií za vytápění se liší podle velikosti bytu, zateplení domu a kondice otopné soustavy. Závisí i na preferované pokojové teplotě. Běžně uváděné úspory energií po instalaci inteligentních termostatů a termostatických hlavic se pohybují až okolo 30 %. Průměrná roční spotřeba na 1 m2 je přibližně 110 kWh plynu. Pro snadný výpočet počítejme s cenou 2,5 Kč za 1 kWh. Při rozloze bytu 60 m2 se jedná o roční částku za topení ve výši až 16 500 Kč. Uváděná 30% úspora činí téměř 5 000 Kč.