Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

5 kroků, jak vybrat zkušeného realitního makléře

Výběr makléře byste neměli podcenit a měli byste mu věnovat dostatek času. Nemovitost prodáváte maximálně několikrát za život a jedná se o milionové částky, kde i drobná chyba může ve výsledku znamenat ztrátu statisíců. Zkušený makléř udělá vše za vás a dokáže nemovitost prodat rychle a výhodně. Jak tedy takového zkušeného a profesionálního makléře najdete?

2. 8. 2022, redakce
5 kroků, jak vybrat zkušeného realitního makléře

1. Nedejte na první dojem ani reference od známých a vše důkladně prověřte

Hodně podprůměrných realitních makléřů působí stejně důvěryhodně a seriózně jako špičkoví makléři. Nezkušený člověk na první dojem nedokáže zjistit, zda se jedná o dobrého nebo špatného realitního makléře. Musíte si tedy vše, co makléř říká, důkladně ověřovat. 

 

Prověřte skutečné a prokazatelné výsledky, počet let praxe, doporučení, hodnocení, reference, úroveň propagace nemovitosti. Podívejte se také, kolik má zakázek v nabídce. Pokud jich má desítky, zřejmě nebude pracovat exkluzivně.

 

Nenechte se ovlivnit ani referencemi od známých. Známí mohou mít jiné preference a kritéria při výběru makléře. I když je doporučující osoba důvěryhodná, může doporučit neschopného makléře. Makléře byste si měli vybírat sami, podle vlastních kritérií a na základě referencí od více jeho klientů

Rodinný dům

2. Velikost kanceláře a výše provize nemusí hrát žádnou roli

Špičkový makléř, na rozdíl od těch průměrných, většinou nepotřebuje záštitu velké realitní kanceláře. Pokud tedy třeba hledáte nejlepší makléře v Praze, velikost kanceláře nehraje zásadní roli. Také výše provize vám nemusí o kvalitě makléře nic říct. Důležitější než výše je, jaké služby za sjednanou provizi dostanete a zda jsou smluvně garantovány. I v případě 5% provize můžete v čistém utržit za prodej nemovitosti více, než když budete spolupracovat s makléřem za 2% provizi.

 

3. Nejlepší makléři pracují pouze s exkluzivní smlouvou

Nejlepší realitní makléři spolupracují pouze exkluzivně. Nemají zapotřebí být pouze jedni z prodávajících, investovat peníze a čas do prodeje s malou pravděpodobností, že nemovitost prodají právě oni.

4. Dobrý makléř nepodlehne tlaku

Možná nejdůležitější věcí u makléře jsou vyjednávací schopnosti.  Úroveň vyjednávacích schopností má často zásadní vliv na utrženou cenu za prodej nemovitosti. Pokud budete spolupracovat se špičkovým makléřem, který bude jasně hájit vaše zájmy, dobrým vyjednáváním často dokáže zamezit případným „ztrátám“ v řádu statisíců Kč. Dobrý vyjednavač by neměl podlehnout nátlaku kupujícího na slevu.

5. Plátcovství DPH

Většina makléřů pracuje na živnostenský list a každý kvalitní a úspěšný makléř se zejména ve větších městech dříve či později stane plátcem DPH. Pokud realitní makléř ve větším městě není plátcem DPH, existují pouze 2 důvody, proč tomu tak není. Buď prodává málo nemovitostí a není tak skvělý, jak o sobě jistě tvrdí, nebo podvádí a provizi od prodávajících inkasuje v hotovosti bez dokladu.