Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Boho styl ovládl české domácnosti. Jak dostat bohémskou romantiku i k vám domů?

Minimalismus? Ten už se nenosí. Do popředí se spíše dostává boho styl, který dominuje v drtivé většině domácností. Zařiďte si i vy svůj domov do bohémské romantiky, jež vás jednoznačně jen tak neomrzí. Jenže jak na to, ptáte se? Stačí styl pochopit a držet se několika pravidel. (Foto: Unsplash.com)

15. 7. 2022, redakce
Boho styl ovládl české domácnosti. Jak dostat bohémskou romantiku i k vám domů?

Kde se vzal, tu se vzal boho styl

Před zahájením zařizování domova do stylu boho je klíčové zjistit o bohémské romantice více. Věděli jste, že slovo „boho” pochází z francouzštiny? Člověk by původ odhadoval na Itálii, případně exotickou destinaci, styl však vznikl ve Francii, kde se k němu hlásili především volnomyšlenkáři, spisovatelé, básníci a jiní umělci, kterým svazování konvencemi nebo konkrétními pravidly nebylo zrovna po chuti.

V současné době má boho styl už jisté zásady, dle kterých se držet, pakliže se rozhodneme do tohoto stylu zařídit svůj domov. Stále však platí, že se má jednat o cosi vlastního, do čeho se má do jisté míry promítnout náš vlastní styl. 

Nebojte se být odvážní

Když se člověk podívá na boho styl, okamžitě ho napadne, že se má sázet spíše na neutrální odstíny. Ve skutečnosti se však nemusíme držet zkrátka a můžeme být maximálně odvážní. Nebojte se mixovat barvy i vzory, se kterými plně rezonujete. 

Mezi bytovými designéry je oblíbená hlavně kombinace smaragdově zelené, olivové, khaki, hnědé a bílé. Moderní obraz na zdi má vzor exotických listů, patchwork je příjemným a krapet odlišně moderním zpestřením interiéru.

Moderní obraz se vzorem exotických listů je příjemným zpestřením interiéru. (Foto: Unsplash.com)

Pokud zařizujete do boho stylu svou koupelnu, interiér může doslova zářit. Vodovodní baterie mohou být stříbrné nebo zlaté, což jsou odstíny hezky zapadající do zmiňované kombinace barev.

Dřevo všude, kam se podíváte

Už bylo zmíněno, že boho styl byl původně propagován lidmi, kteří se nebojí konvencí, kteří nechtějí být svazováni pravidly nebo zásadami. Nechávali se unášet a ostatně osobní preference mají vliv i dnes při zařizování boho domácností. Když se však podíváme na rady designérů ohledně nábytku do boho domovů, sázet bychom měli výhradně na dřevo. A nezáleží na tom, jestli bude pravé, nebo jestli se bude jednat pouze o imitace.

Dřevěné prvky jdou opět ke zmiňované kombinaci barev. Navíc dokážou interiéru vdechnout onen svěží nádech, útulnost a příjemnost, která často v moderních interiérech chybí.

Dřevodekor se například v případě koupelen může nacházet na podlaze nebo kachličkách po stěnách.

Sázet bychom měli výhradně na dřevo a nezáleží na tom, jestli bude pravé, nebo se bude jednat o imitace. (Foto: Unsplash.com)

Bez květin a dekorací ani ránu

Boho styl je nakonec také o dekoracích, nejen o dobře zvolených barvách a materiálech. Stejně jako při sestavování outfitu platí, že módní doplňky ho vyšperkují k dokonalosti, u zařizování interiéru je to podobné. V případě boho stylu klademe největší důraz na pokojové rostliny, které onu útulnost a příjemnost do domácnosti vnesou. I když druhů existuje víc než dost, sázíme spíše na stálezelené rostliny, které jsou z pohledu zahrádkářského daleko snazší, co se týče péče o ně.

Vedle pokojovek se v boho domácnostech nachází v hojné míře také svíčky, které mohou být umístěny na stole i na policích. Dokonce se mnohdy přendávají do barevných sklenic, v nichž po zapálení doslova kouzlí.

Klademe největší důraz na pokojové rostlin, svíčky a zrcadla. (Foto: Unsplash.com)

A samozřejmě zrcadla – dostatek zrcadel. To je klíč nejen k dokonalému boho bydlení, ale také k optickému zvětšení interiéru. V těchto skleněných bytových doplňcích se totiž dokonale odráží světlo, které tím pádem zasahuje každý, původně velmi temný roh místnosti. Dejte si však pozor na umístění prvku. V obývacích pokojích nebo ložnicích je skvělý, smolné může být umístění naproti vchodových dveří. Říká se, že v takovém případě zrcadlo odráží všechno dobré z interiéru pryč.