Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Ceny novostaveb proti loňsku dál vzrostly, developeři pokles nepředpokládají

Zájem o nové byty ve srovnání s loňským rokem mírně opadl, takže v nabídce jich bylo na konci června v Praze více než počátkem roku. Ceny ale na tento vývoj zatím nereagují, metr čtvereční bytů daných nově na trh v prvním pololetí stál podle ceníků v průměru 156,1 tisíce korun, což bylo skoro o čtvrtinu více než za stejné období loni. Vyplývá to z dat, která sestavuje analytik developerského trhu František Brož.

27. 10. 2022, redakce
Ceny novostaveb proti loňsku dál vzrostly, developeři pokles nepředpokládají

„Za první polovinu roku 2022 bylo na trh dáno 2 991 nových bytů. Je to v podstatě průměr za první pololetí předešlých let,“ říká Brož. Poptávka ale začala výrazně klesat už v posledních měsících roku 2021 a nízké prodeje pokračovaly celé první pololetí roku 2022. Od ledna do června našlo kupce 2 334 bytů, což byl oproti stejnému období loni poloviční počet.

Bytový dům Pod Bertramkou, Praha 5, developer GARTAL

„Poptávka je slabší, ze zjevných důvodů. V reakci na utahování měnové politiky razantně vzrostly hypoteční úroky a propadlo se poskytování nových hypoték. U nás prodej na hypoteční úvěr klesl prakticky na nulu,“ říká šéf a spoluzakladatel developerské společnosti GARTAL Ing. Rostislav Petchenko. Také se podle něj zejména ve druhém čtvrtletí projevil návrat sezonního faktoru. Zatímco loni byly v prvních měsících roku prodeje zbrzděny covidovými lockdowny a o to víc se rozjely po květnovém uvolnění, letos naopak výrazně propadly přes léto.

Nová Kněžívka, apartmány v obci Tuchoměřice, developer GARTAL

Svou roli samozřejmě sehrála i válka na Ukrajině, energetická krize a z toho plynoucí ekonomická nejistota. „Negativních zpráv je opravdu hodně. Někdy mám pocit, že lidé už neřeší nic jiného, než kdy a kde bude nejhůř. Ale na druhé straně je vidět, že optimismus nezemřel, stačí jakákoli pozitivní zpráva a všichni zajásají,“ říká Rostislav Petchenko.

Nové exkluzivní byty v srdci Vršovic, projekt Moje Kubáň, developer GARTAL.

Výsledkem obratu v poptávce bylo, že zatímco loni nabídka volných novostaveb na pražském trhu setrvale klesala, a to z 5 328 bytů k 1. lednu na 3 099 bytů k 31. prosinci, letošek přinesl obrat. V pololetí už bylo na výběr ze 4 615 bytů. Průměrná cena novostavby na pražském trhu přesto aktuálně dosahuje 9,2 milionu korun, o 20 procent více, než na konci stejného období loňského roku. Navíc na trh šly letos v průměru o něco menší byty než loni, takže ceníková částka za jeden metr vzrostla ještě výrazněji – o 23,5 procenta.

Nové byty na Praze 10, bytový projekt Moje Kubáň, developer GARTAL

Průměrná cena za metr skutečně prodaného bytu byla proti ceníkovým číslům nižší a činila za pololetí 145,6 tisíce korun. Meziročně ale stoupla o 26 procent. „Nejvyšších cenových hodnot bylo v prodejích dosaženo počátkem roku, od března pak skutečné prodejní ceny v podstatě stagnují,“ říká k tomu analytik Brož.

Nové exkluzivní byty Vršovice, projekt Moje Kubáň, developer GARTAL.

Trh se podle ředitele skupiny GARTAL vrací k normálu, kdy se nevyprodá okamžitě vše, co je k mání. Opět si bude třeba více s nabídkou hrát, správně ji časovat, hledat cesty a pobídky, jak prodeje rozproudit. Petchenko ale ve shodě s dalšími developery nepředpokládá, že ceny novostaveb budou klesat, nebo se tak stane jen výjimečně kvůli interním důvodům developerské firmy. Stavební náklady jsou vysoké, a developeři podle něj nemají kam ani proč zlevňovat, raději byty déle podrží.

Zelené kaskády, nové byty na Praze 9, developer GARTAL

„Co se týká bytů z druhé ruky, tam pokles nastat může, ale bavíme se o jednotkách procent,“ říká ředitel skupiny GARTAL s tím, že starší byty obecně reagují pružněji nahoru i dolů, protože už jsou reálně k dispozici a hned k prodeji. Nutnost prodat rychle, třeba kvůli neschopnosti dál táhnout hypotéku, může znamenat tlak na snížení ceny.

Zelené kaskády, nové byty Praha 9, developer GARTAL

Bytům ale bude naopak nadále nahrávat to, že z pohledu většiny lidí jde o nejlepší způsob, jak investovat peníze. „Nemáme alternativní produkt, kterému bude široká veřejnost rozumět, a může ho na rozdíl třeba od zlata prakticky využívat k uspokojení základní životní potřeby. Navíc dlouhodobě statistiky hovoří jasně, byty jsou aktivum, které se v západním světě běžně zhodnocuje o deset procent ročně,“ říká Rostislav Petchenko, ředitel developerské skupiny GARTAL.