Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Co jsou cenové mapy nemovitostí a dá se na ně spolehnout?

Chcete prodat nebo koupit nemovitost a hledáte, jaká cena je zrovna přiměřená? Možná jste narazili na cenové mapy. O co se jedná a jde o spolehlivý zdroj informací?

25. 7. 2022, redakce
Co jsou cenové mapy nemovitostí a dá se na ně spolehnout?

Co jsou cenové mapy nemovitostí

Na základě cenových map můžete (teoreticky) určit cenu nemovitosti na základě jejího geografického umístění. Jedná se o soubor dat, které mohou zobrazovat vývoj cen nemovitostí v čase, a přestože se jedná v určitých ohledech o užitečný nástroj, rozhodně se na něj nedá při naceňování nemovitostí příliš spolehnout.

Cenové mapy totiž zobrazují průměr podle regionu. Často však srovnávají nesrovnatelné. Jaké jsou typy cenových map, co určuje jejich spolehlivost a proč se raději spolehnout při prodeji nemovitosti na realitní kancelář?

Typy cenových map

Cenové mapy se dělí do třech typů:

  • Cenové mapy podle regionu
  • Cenové mapy podle inzerovaných cen
  • Cenové mapy podle katastru

S přehledem nejspolehlivější jsou cenové mapy založené na datech z katastru nemovitostí. Pouze ty uvádějí skutečnou cenu, za kterou se nemovitost v oblasti prodala. Přesto ani na tento typ cenové mapy se nedá 100% spolehnout, protože už z ní nezjistíte, v jakém stavu nemovitost byla, ani další důležitá fakta, která mají na cenu výrazný vliv.

Druhou poměrně spolehlivou možností jsou cenové mapy na základě inzerovaných cen. Cena na prodejních portálech je však pouze málokdy konečná a závisí na vyjednávacích schopnostech zúčastněných stran, takže se rozhodně nedá říct, že by tyto mapy byly kdo ví jak přesné.

Naopak téměř k ničemu jsou cenové mapy na základě regionů. Ty totiž pouze průměrují jakékoliv prodané nemovitosti a pozemky v určitém městě bez ohledu na to, že jeden měl prodejní cenu 4000 korun za metr čtvereční a druhý sotva stovku.

Jak zjistit skutečnou cenu nemovitosti a prodat ji co nejlépe?

Cenové mapy tak nemají příliš velkou vypovídající hodnotu. Pokud chcete prodat nemovitost s co nejvyšší ziskem, vždy se vám vyplatí více obrátit na zkušené realitní makléře, kteří nejenže umí určit cenu podle všech relevantních faktorů, ale také ji díky homestagingu a profesionálnímu marketingu navýšit.