Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

FOR ARCH oslavil třicetiny! Největší stavební veletrh v ČR nemá konkurenci.

Stovky vystavovatelů napříč obory, tisíce spokojených návštěvníků, desítky novinek a nespočet přátelských i odborných setkání, to je samo o sobě dostatek důvodů ke spokojenosti.

1. 10. 2019, redakce
FOR ARCH oslavil třicetiny! Největší stavební veletrh v ČR nemá konkurenci.

Moderní stavebnictví potřebuje odpovídající legislativu

Co se týče poptávky nebo množství zakázek, vede si české stavebnictví dobře. Za minulý rok se dokončilo téměř 20 tisíc bytů a prostavělo se 275 miliard korun. Budoucí úspěch českého stavebnictví však nezávisí jen na stavu ekonomiky. Hlavním tématem diskuze politických a stavebnických špiček při zahajovacím Technologickém fóru tak byla rekodifikace stavebního práva. Rozsáhlá právní úprava má reflektovat legislativní a správní překážky, které komplikují přípravu a realizaci staveb. „Jeden úřad, jedno razítko, jedno povolení a také jedno úložiště dat včetně jednoho výkladu stavebního práva a další zjednodušení – to je náš cíl,“ zopakovala na konferenci ministryně Klára Dostálová. 

Fotografie z uplynulého ročníku veletrhu FOR ARCH

Ústřední technologickou výzvu pro stavebnictví představuje digitalizace. V debatě špiček českého stavebnictví tak nemohou chybět pojmy jako BIM, digitalizované stavební řízení nebo inteligentní budovy. Správné využití dat umožňuje precizní plánování, které snižuje jak náklady, tak množství odpadů a šetří čas. Inteligentní budovy pak slibují zdravější vnitřní prostředí, pohodlnější život, a to vše při současné úspoře energie. Komu nestačila slova, mohl si po konferenci na veletrhu prohlédnout technologické novinky na vlastní oči.

Fotografie z uplynulého ročníku veletrhu FOR ARCH

Klíčový je dostatek zkušených pracovníků

Přetrvávající výzvou pro český stavební sektor je nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Jsou potřeba jak inženýři, kteří si budou rozumět s nejnovějšími materiály a postupy, tak zejména zkušení řemeslníci, kteří stavbu realizují. I přes nábor zahraničních pracovníků se této výzvě nedá čelit z roku na rok a je potřeba v českých dětech a studentech dlouhodobě podporovat zájem o práci v oboru. A FOR ARCH vychází těmto potřebám každoročně vstříc. Řemeslo má na veletrhu prostor nejen na stáncích firem, ale i v Soutěžní přehlídce stavebních řemesel SUSO. V ní se utkávají nejlepší čeští učni z oborů truhlář, zedník, kameník, pokrývač a dalších souvisejících oblastí. Pro nejmenší návštěvníky je určen program Řemeslo dětem, kde si mohou vyzkoušet zábavnou cestou řemeslo ve spolupráci se zkušenými lektory.

Fotografie z uplynulého ročníku veletrhu FOR ARCH

Nejlepší výrobky spojuje chytrý nápad, kvalitní zpracování, atraktivní vzhled a komfortní použití

K největšímu stavebnímu veletrhu patří prvotřídní výrobky, nápadité novinky i chytře pojatá tradiční řešení. Ty nejlepší jsou každý rok vyhlášeny na slavnostním galavečeru a obdrží prestižní ocenění GRAND PRIX. Dobrých produktů je na veletrhu vždy celá řada a odborná porota tak nemá lehkou práci. Trofej GRAND PRIX v ročníku 2019 získaly tyto společnosti:

  • ABB s.r.o. za ABB-free@home® umožňuje zapojení 150 prvků v jedné instalaci
  • AITAA system s.r.o. za chytrý modulární plotový systém AITAA
  • hede kamna s.r.o. za Aduro H3 Lux – hybridní kamna
  • iSIGNUS s.r.o. za patentovaný nosič orientačního systému iSIGNUS (samosvorný zámkový spoj profilu a elementu)
  • Schiedel, s.r.o. za Schiedel KombiAir

Trofejí je jen pět a zdaleka nezvládnou obsáhnout všechny skvělé exponáty na veletrhu. Porota proto rozdala dalších pět čestných uznání. 

Fotografie z uplynulého ročníku veletrhu FOR ARCH

Vzdělávání, poradny a zpravodajství

Veletrh je nejen přehlídkou, ale i zdrojem informací. Nemusí to být vždy materiál nebo výrobek, na kterém stojí stavba. Realizaci může protáhnout územní rozhodnutí, sousedský spor, specifické místní podmínky nebo neobvyklý požadavek zákazníka. A veletrh FOR ARCH je ideálním místem, kde najít odpovědi na otázky. Lze se ptát nejen přímo firem, ale i ve specializovaných poradenských centrech, případně je možné navštívit k danému tématu přednášku nebo celý seminář. Stejně jako v předchozích letech se kromě klasické stavařiny na veletrhu řešila bezpečnost bydlení, regulace systémů, automatizace a vyšší komfort a již 4. ročník konference Požární bezpečnost staveb přilákal k přednáškám a diskusím do Kongresového sálu hasiče, památkáře a stavaře.

Fotografie z uplynulého ročníku veletrhu FOR ARCH

Pro vystavovatele je potom FOR ARCH vítanou příležitostí k hledání partnerů, obchodních příležitostí, nebo prostě jen k příjemnému setkání s kolegy z oboru. A kdo se nemohl veletrhu zúčastnit osobně, mohl alespoň sledovat dění na veletrhu online. TZB-info, odborný partner veletrhu, zprostředkovalo více než 50 rozhovorů se zajímavými hosty, které si můžete pustit i zpětně, a veletrh tak žije dál.

Fotografie z uplynulého ročníku veletrhu FOR ARCH

FOR ARCH – tradice, která drží krok s dobou

Třicet let po sametové revoluci si české stavebnictví prošlo členitým vývojem, kdy zažilo vrcholy i krize. Vzniklo mnoho nápadů, výrobků, firem a samozřejmě staveb. Jen části z nich se povedlo fungovat po celou dobu, zachovat si kvalitu a dále se rozvíjet. Po třicátém úspěšném ročníku můžeme říct, že mezi ně patří i stavební veletrh FOR ARCH. Firmy s ním počítají, odborníci ho respektují a návštěvníci jsou po třiceti letech zvyklí, že ověřené informace, kvalitní materiály i spolehlivé dodavatele najdou každý podzim na jednom místě – na veletrhu FOR ARCH v Letňanech. 

Generálním partnerem veletrhu je Skupina ČEZ.

Více na: www.forarch.cz.

Fotografie z uplynulého ročníku veletrhu FOR ARCH

ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ ÚDAJE VELETRHU FOR ARCH 2019:

  • Počet vystavovatelů: 791
  • Počet zahraničních vystavovatelů: 85
  • Počet států: 17
  • Čistá výstavní plocha (v m2): 20 940
  • Hrubá výstavní plocha (v m2): 39 402
  • Počet návštěvníků: 72 656

Lucie Bártová, vedoucí PR oddělení ABF, a.s., bartova@abf.cz