Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Jak na interiérový design pro vaši ložnici? Inspirujte se

Jste nyní ve fázi zařizování vlastní ložnice a přemýšlíte, pro jaké vybavení se rozhodnout? V tomto článku se podíváme na to, co by v této místnosti nemělo chybět.

8. 8. 2022, redakce
Jak na interiérový design pro vaši ložnici? Inspirujte se

Design a harmonie v ložnici

Ložnice je místem, které primárně slouží k odpočinku. Design této místnosti by proto měl působit obzvláště harmonickým a uklidňujícím dojmem, abychom snáze načerpali potřebné síly. Myslet je také třeba na dobrou organizaci a udržování pořádku. Jedině v čisté a uklizené místnosti totiž můžete relaxovat a odpočívat.

Ložnice je místem odpočinku

Co by (ne)mělo být v moderní ložnici

Do ložnice nepatří žádná elektronika. A řeč je nejen o počítači a televizi. Stejně tak byste se měli vyhnout tomu, abyste si s sebou do postele brali mobilní telefon a trávili na něm čas bezprostředně před spaním nebo okamžitě po probuzení.

Místnost se snažte zařídit pomocí designových kusů nábytku, které se vám budou zamlouvat a které vám budou dělat radost i několik desítek let. V luxusní ložnici se také vyhýbejte výrazným barvám a vzorům. Raději sáhněte po uklidňujících a tlumených odstínech, které vám pomohou navodit potřebný klid. Hodit se mohou také rostliny, v tomto ohledu však vybírejte především ze zelených pokojovek, které čistí vzduch.

Boxspring postel z masivu jako dominanta ložnice

Ústředním prvkem každé ložnice je bezpochyby postel. Aby se tento kousek nábytku zasluhoval o potřebné pohodlí, měl by být vyroben z kvalitních materiálů a odpovídat vašim potřebám. 

Pokud toužíte po luxusním vybavení, můžete vsadit na kontinentální čalouněnou postel s výrazným čelem. O kvalitnější spánek se rovněž postará vyšší matrace, která vám zároveň usnadní uléhání a následné vstávání.

Při výběru postele, potažmo matrace, se vyplatí zbytečně nešetřit. Přece jen spánkem trávíme výraznou část našeho života a jeho kvalita ovlivňuje naše zdraví i to, jak se v průběhu dalšího dne cítíme.

Kvalitní postel se zaslouží o zdravý spánek

Jaký další nábytek do ložnice vybrat

U postele samozřejmě vybavení ložnice nekončí. Kromě toho je třeba pamatovat také na ladící noční stolky, které umístíte po stranách. Hodit se může také výrazné odpočinkové křeslo a taburet. Skříň do ložnice umistěte pouze v případě, že nemáte zbytí a do jiné místnosti v bytě nebo domě se nevejde.

Vsaďte na luxusní ložnicové sestavy

Pokud chcete, aby spolu veškeré vybavení v ložnici perfektně ladilo, můžete vsadit na luxusní postelové sety. Ty jsou navrženy tak, aby spolu jednotlivé kusy nábytku byly v harmonii a vytvářely tak opravdu designový celek.

Doplňky, textilie a osvětlení

Ložnici vám pomohou dotvořit vhodně zvolené doplňky. Především myslete na luxusní a na dotyk příjemné ložní prádlo a povlečení, které podpoří váš komfort při spánku. Kromě toho se můžete rozhodnout také pro nejrůznější obrazy. Vybírejte je přitom tak, aby navozovaly klid a harmonii. Agresivním výjevům se vyhýbejte. Vsadit můžete také na dekorativní koberce.

Co se týče osvětlení, v ložnici se budou hodit spíše tlumená světla, která pomohou navodit celkovou atmosféru. Pokud si před spaním rádi čtete, můžete si dále pořídit výkonnější lampu právě k tomuto účelu.

Ložnici můžete doplnit zelenými rostlinami

Inspirujte se aktuálními trendy

Pokud jste nyní ve fázi zařizování ložnice, můžete se inspirovat aktuálními trendy. Podle nich je například nezbytným doplňkem každé ložnice dostatek rostlin, které přináší určité spojení s přírodou. Dále se doporučuje kombinovat přírodní materiály v podobě dřeva, juty, bambusu nebo také peří. 

Co se týče barev, můžete klidně vsadit na tlumené odstíny a potřebný kontrast vytvořit pomocí světlého nábytku a doplňků. Případně se můžete inspirovat barvou roku 2022, kterou byla zvolena jemná fialová Very Peri.

Navštivte showroomy, inspirujte se na internetu

Při vytváření návrhu vaší ložnice rozhodně zapátrejte na internetu a vybírejte z nabídek ověřených značek. Mnoho z těch luxusních disponuje vlastním showroomem, kde si můžete nábytek prohlédnout a osahat. Příkladem je například značka luxusních čalouněných postelí Le Chomat, která má svůj vlastní designový showroom v Praze.

Rady a tipy závěrem

Při zařizování vaší ložnice se řiďte především svým osobním vkusem. Pokud se vám například barva roku nelíbí, nemá smysl ji do ložnice z povinnosti zařazovat. Přece jen se jedná o váš domov a ze všeho nejdůležitější je, abyste se v něm cítili dobře a příjemně vy sami. 

Myslete také na to, aby jednotlivé vybavení bylo nadčasové a vy jste si mohli krásu své ložnice užívat několik let bez větších změn.