Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

21. 3. 2024, redakce
Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

V případě spoluvlastnictví je pochopitelně ideálním scénářem dohoda s ostatními spoluvlastníky, ale víme, že to není vždy možné. Pokud nechcete situaci řešit soudní cestou, existuje několik možností:

  • Prodej celé nemovitosti

Toto je ideální, ale bohužel se často nedaří dosáhnout dohody mezi spoluvlastníky.

  • Výkup spoluvlastnických podílů vámi nebo jiným spoluvlastníkem

Pokud máte dostatek prostředků, můžete se pokusit získat majetek plně do svých rukou. Nabídnutí vašeho podílu k vykoupení může být zase naopak rychlou cestou, jak se zbavit majetkového podílu za přiměřenou cenu.

  • Prodej vašeho podílu

Pokud dohoda není možná, můžete se pokusit prodat svůj podíl samostatně. To však může být obtížné a časově náročné. Zájemců, kteří budou ochotni odkoupit jen část nemovitosti, bude méně a budou chtít tlačit cenu dolů.

Zrušení předkupního práva

Od července 2020 byla zrušena povinnost předkupního práva, což usnadnilo prodej nemovitostí. Existují výjimky, jako je situace dědictví, která může ovlivnit váš postup.

Pokud jste zdědili podíl, který chcete prodat, a tento podíl vznikl až v rámci dědického řízení, musíte nejprve nabídnout svůj podíl ostatním spoluvlastníkům. Tato povinnost platí po dobu šesti měsíců, po níž máte volnou ruku k prodeji.

Pokud se rozhodnete pro rychlý prodej, můžete se obrátit na realitní kancelář Brněnský zvonec. Ta nabízí rychlý odkup vašeho podílu za férovou cenu a zajistí veškerou administrativu. A to i v případě, že je nemovitost v exekuci.