Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Odhad-zdarma.cz vypočítá tržní cenu nemovitosti i výši nájmu online a bez vkládání kontaktních údajů

Určitě to znáte, zadáte parametry do kalkulačky, úspěšně projdete několik kroků a nakonec zjistíte, že získání výsledku je podmíněno poskytnutím kontaktních údajů. Jakub Zámiš, zakladatel online kalkulačky Odhad-zdarma.cz se to před několika lety rozhodl změnit. Sestavil tým IT odborníků, odhadců nemovitostí, analytiků i realitních makléřů a vznikla online kalkulačka, která umí vypočítat tržní cenu nemovitosti i optimální výši nájmu. To vše bez nutnosti zadávání kontaktních údajů a zdarma.

1. 10. 2020, redakce
Odhad-zdarma.cz vypočítá tržní cenu nemovitosti i výši nájmu online a bez vkládání kontaktních údajů

Kalkulačka po tříletém vývoji fungovala pro Prahu a okolí. Její obliba ale rychle rostla a tvůrci kalkulačky začali dostávat žádosti o rozšíření i pro zbytek republiky. Po dalším roce vývoje a testování nyní online kalkulačka vypracuje odhad ceny nemovitosti domu, bytu i pozemku kdekoliv v České republice a pro byt i dům navíc stanoví optimální výši nájemného.

Již v začátcích vývoje představovalo klíčovou otázku určení zdrojů pro výpočty. Inzertní ceny na realitních portálech se totiž mnohdy velmi liší od těch skutečně realizovaných. Pro správné stanovení tržní ceny zároveň ale nestačí sledovat údaje o prodejích, protože prodaná nemovitost je málokdy identická jako ta, pro kterou je třeba stanovit odhad. Navíc zde hraje důležitou roli i faktor času a změny na realitním trhu od data prodeje.

Nájemní bydlení (Foto: Shutterstock)

Tvůrci kalkulačky Odhad-zdarma.cz se proto rozhodli kombinovat více zdrojů. Součástí výpočtu je cenová mapa realizovaných prodejů i informace o inzertních cenách. Výpočet upravuje speciálně vyvinutý systém, který se sám spřibývajícími daty dále zdokonaluje a zpřesňuje výsledky. Koeficienty a výsledky jsou navíc průběžně revidovány realitními odborníky a odhadci. „Vývoj si vyžádal již tisíce hodin analytiků, IT specialistů, makléřů a odhadců. Dneska nám ale píšou lidé zprávy na Facebooku, že jim kalkulačka moc pomohla a drží nám palce. To je obrovská satisfakce a potvrzení, že jsme na správné cestě,“ poznamenává Jakub Zámiš.

Kalkulačku podle Jakuba Zámiše využívají lidé vrůzných životních situacích. „Někteří uživatelé zjišťují tržní hodnotu před prodejem, jiní si chtějí ověřit, že naopak nekupují nemovitost za nesprávnou cenu. Stále více návštěvníků začíná kalkulačku využívat také pro účely pronájmu, ať už jsou v roli pronajímatele či nájemce.“ Dalším důvodem pro využití kalkulačky bývá podle Jakuba Zámiše vyrovnání vrodině, rozvod či odhad nemovitosti pro dědické řízení. Pro účel dědického řízení musí být nicméně odhad nemovitosti v písemné podobě ve formátu požadovaném notáři, proto je kalkulačka doplněna i o zpoplatněnou službu specialisty, který obratem vyhotoví odhad v potřebném formátu.

Jakub Zámiš přiznává, že ho velký zájem o kalkulačku překvapil a tým už pracuje na dalším rozvoji. „Nemůžu prozrazovat detaily, ale úspěch kalkulačky určitě překonal naše očekávání a podnítil nás kdalším nápadům, jak nástroj posunout. Soustředíme se na dvě úrovně. Jednak neustále pracujeme na zpřesňování výpočtu a uživatelsky přívětivém prostředí kalkulačky, a zároveň připravujeme rozšíření nástroje o nové funkce.“