Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Začněte s videoprohlídkami nemovitostí, zvládnete to sami

Nejde o žádnou závratnou novinku, přesto je používá jen 2 % makléřů. Přitom jen samotná skutečnost, že je v náhledu připojené video, zvyšuje míru zobrazení realitního inzerátu až 4x. Jak začít s videoprohlídkami?

20. 4. 2020, Jiří Březina
Začněte s videoprohlídkami nemovitostí, zvládnete to sami

Realitní trh právě prochází těžkou zkouškou. Spousta věcí, které jsme měli ještě včera za samozřejmé, dnes už neplatí. Osobní schůzky, fyzické prohlídky, dokonce i pouhý stisk ruky s klientem nebo zájemcem patří mezi rizikové operace.

 

Ať už se naše země právě nachází v nouzovém stavu nebo nikoli, jistoty se otřásly. Nikdo například nezaručí, že se epidemická vlna nevrátí o několik měsíců později. Důvěra klientů je nalomená, ochota cestovat a stýkat se s cizími lidmi, kteří by mohli být zdrojem nákazy, je nižší než kdykoli předtím - a tento pocit jen tak nevymizí.

 

Realitní kanceláře i jednotliví makléři se proto budou nastalé situaci muset rychle přizpůsobit. Pokud to ale zvládnou, mohou z koronakrize vyjít silnější.

Videoprohlídky jako příležitost

Video jako nástroj pro přiblížení nabízené nemovitosti není žádnou novinkou. Je proto na první pohled překvapivé, jak málo makléřů tohoto média využívá. Na druhý pohled se nabízí vysvětlení: nemovitosti se prodávaly i bez videa, tak proč věnovat prostředky a energii navíc?

 

Dnes jsme ale v jiné situaci. Způsob, jakým se nemovitosti prodávají a nabízejí, se dost možná změní. Každý nástroj, který pomůže obejít restrikce uvalené na fyzické setkávání lidí, se hodí. A video je k tomu jako stvořené.

Přínosy videoprohlídek

Videoprohlídka nemovitosti má a měla své přínosy i v době, kdy nebyl omezený pohyb osob z důvodu epidemie koronaviru.

 

Videoprohlídka má dobrý filtrační efekt. Pokud je dobře provedená, odfiltruje zájemce, kteří by měli jen vlažný zájem. Naopak lidé, kteří budou chtít nemovitost vidět i po videoprohlídce, lze označit za zájemce vážné.

 

Někteří makléři také uvádějí, že po zavedení videoprohlídek zaznamenali úpadek takzvané realitní turistiky, tedy lidí, kteří chodí do domů bytů jen „na kukačku“, aby si prohlédli, „jak to tam vypadá“ a „inspirovali se“.

 

V neposlední řadě je videoprohlídka „něco navíc“. To o vás vysílá jasný signál jako o makléři, který je aktivní, není pouhým rutinérem a dá se od něj očekávat dynamický přístup.  

 

V online světě získáte ve formě videa hned několik výhod. Jasným a měřitelným přínosem je skutečnost, že inzerát s videoprohlídkou má na realitních inzertních serverech mnohem (až čtyřnásobně) vyšší míru prokliku

 

S prohlídkou také rozšíříte počet kanálů, kterými můžete zájemce oslovit – videa se dobře sdílejí na sociálních sítích nebo YouTube. Lidé je mají zkrátka rádi.

Prohlídky točené na mobil, poloprofesionální, nebo přímo od odborníků?

Způsobů, jakými můžete videoprohlídku uskutečnit, je mnoho. Stejně tak se liší náklady na její tvorbu. Zatímco u luxusní vily nebudete litovat výdajů na profesionální práci, u levnějších nemovitostí se práce dodavatele vyplatit nemusí.

 

Levnější (ovšem nikoli bezpracnou) možností je natáčení video prohlídek svépomocí. Díky decentní kvalitě současných mobilních telefonů není problém natočit si prohlídku na mobilní telefon, případně uskutečnit virtuální prohlídku v reálném čase během videohovoru s klientem.

 

A díky poměrně dostupné amatérské foto a videotechnice si může makléř točit i pokročilé reprezentativní prohlídky. Pokud tuto techniku ovládá, může být výsledek až překvapivě efektní (a co se týče návratnosti investice také efektivní).

 

Všech výše uvedených možností se v našem seriálu dotkneme. V tomto dílu se zaměříme na prohlídky točené svépomocí s tím, co už teď pravděpodobně vlastníme, tedy mobil, tablet, počítač.

Nejzákladnější výbava pro natočení videoprohlídky nemovitosti svépomocí

Nahrávání svépomocí - základní výbavu máte

Pro začátek vám postačí chytrý mobilní telefon. Ten jistě máte. Většina lepších modelů si s videem umí poradit docela slušně.

 

Hodit se může také tablet. Často mají tyto přístroje větší úložiště a díky většímu displeji a propracovanějším aplikacím se s nimi lépe pracuje na úpravách videa.

 

Vhodným doplňkem, který pravděpodobně také vlastníte, jsou handsfree sluchátka pro nahrávání vašeho komentáře. Poslouží jako základní klopový mikrofon. Nahrávání bez mikrofonu přímo do telefonu či tabletu je obzvlášť v místnostech problematické, takže mikrofon na sluchátkách se vám bude hodit.

 

Točit z ruky není vůbec snadné. Telefon je vhodné nějakým způsobem stabilizovat. Velmi šikovnou pomůckou je tzv. stabilizátor. Jde o chytré madlo, které bude telefon udržovat v rovině, ať budete s telefonem jakkoli pohybovat. Výsledkem je mnohem plynulejší obraz. Na trhu je několik řešení, hojně používané jsou výrobky označované jako steadicam nebo gimbal. Cena nejlevnějších se pohybuje kolem patnácti set korun.

Co videoprohlídka není?

Video prohlídka není slideshow fotografií nemovitosti. Není to ani pár záběrů interiérů beze slov nebo bezcílné bloumání po prostoru s mobilem v ruce.

 

Pokud chcete, aby mělo video smysl, je opravdu nutné jej koncipovat jako prohlídku, tedy představení objektu. Buď tedy provázet klienta po nemovitosti a komentovat (slovně nebo pomocí titulků), nebo nějakým jiným, sofistikovanějším způsobem nemovitost představit a charakterizovat. 

Informace či emoce? Nejlépe obojí

Video je médium, které umí díky kombinaci obrazu a hudby skvěle předávat emoce. Profesionální videotvůrce vám pravděpodobně natočí cokoli tak, že to nějakou emoci obsahovat bude. Jako makléři však potřebujete klientům předat také informace.

 

Pokud nejste tvorbě videa zběhlí a pokud budete točit svépomocí, zaměřte se hlavně na informační část. To je přece něco, co jako zkušení makléři ovládáte skvěle.

Scénář videoprohlídky nemusí být podrobný. Důležité je nezapomenout na hlavní body

Scénář prohlídky si napište předem

Nejde o nic světoborného, stačí si v hlavě představit, jak pracujete s „živými“ klienty. Většinou je přivítáte před vyhlédnutou nemovitostí, představíte okolí, případně zevnějšek budovy. Poté vstupujete do objektu, provedete zájemce společnými prostorami a nakonec jednotlivými místnostmi bytu nebo domu.

 

"Jak má vypadat výsledek?"

Při přípravě scénáře si představte, jaké otázky by vám zájemce pravděpodobně kladl, kdyby s vámi objektem procházel. Na videu byste na ně měli zodpovědět.

 

Nezapomeňte si také určit hlavní body, které chcete v prohlídce zmínit – výhled, blízkost MHD, park a školka v okolí, solární panely na střeše… Tyto body se pokuste do prohlídky organicky zakomponovat.

 

Velmi důležité je mluvit k cílové skupině – typickému zájemci. Jako makléři toto víte a umíte také trefit potřeby své cílové skupiny. Ve videu na to tedy nezapomeňte, vhodné je například původní oslovení ve formě např. „hledáte svůj první byt?“ nebo „sháníte velký dům pro velkou rodinu?“.

 

Výsledné video by mělo mít délku maximálně 5 minut (ideálně 2-3 minuty, zde ale záleží i na velikosti nemovitosti, takže se minutáže striktně nedržte). V každém případě mějte na paměti, že internetový divák je netrpělivý a často a rád sledování přeruší. Soustřeďte se tedy na to nejpodstatnější.

Co by měla videoprohlídka ideálně obsahovat:

Co by měla videoprohlídka ideálně obsahovat:

  • Okolí nemovitosti a jeho představení
  • Prohlídku všech prostor (i výhledu ven) 
  • Mluvený komentář (nebo alespoň text, představující hlavní údaje a výhody)
  • Hlavní prodejní body nemovitosti
  • Kontakt na makléře a RK, nejen slovy, ale i písmem
  • Titulky – ne každý si prohlíží vaše video se zvukem

Než začnete, zkuste si natočit pár záběrů na zkoušku

Natáčení

Příprava telefonu nebo tabletu

Než se vůbec pustíte do jakéhokoli natáčení, zjistěte si, jestli to váš telefon zvládne - a jestli to zvládnete vy. Vyzkoušejte si, jak se ve vašem přístroji natáčí video. Ujistěte se, jestli máte v úložišti telefonu dostatek místa.

 

V nastavení telefonu se také dá upravit kvalita videa. Stojí za to zjistit, jestli je dostatečná pro prezentaci. Obecně platí, že čím vyšší kvalita nahrávání, tím lépe. Videa by rozhodně by neměla mít nižší rozlišení než 720p a vzorkování alespoň 30 fps.

 

Předtím, než začnete cokoli natáčet, proveďte zkoušku zařízení: nahrajte si kraťoučké video i se zvukem, abyste měli jistotu, že vše funguje, čočka kamery na telefonu je čistá a mikrofon na sluchátkách nahrává.

 

Nezapomeňte také na 2 zcela zásadní věci: zaprvé, při natáčení přepněte telefon do režimu "letadlo". Pokud to neuděláte, může příchozí hovor nebo zpráva narušit práci. A zadruhé: video natáčejte na šířku! V průběhu natáčení není možné otočení obrazovky měnit.

 

Příprava na natáčení

Před samotným natáčením je samozřejmostí připravit všechny prostory. Zde platí stejná pravidla jako pro fotografování, takže není nutné toto dále rozebírat.

 

Celou prohlídku si vyzkoušejte nanečisto, u každé místnosti si připravte nejdůležitější myšlenky, které chcete zájemci předat. Sledujte čas, abyste nebyli příliš „dlouzí“.

 

Natáčení videa vyžaduje dobré světlo. Proto je vhodné rozsvítit všechna světla v každé místnosti. Jasné denní světlo je také dobré, jen pozor na ostré sluneční paprsky. Při natáčení interiéru je v každém případě vhodné stát zády k oknu – denní světlo nebude kameru oslepovat.

 

Jeden nebo více záběrů?

Pokud chcete mít s videem naprosté minimum práce, natočte jej na jeden záběr. Tato možnost ale komplikuje natáčení okolí nemovitosti.  Pokud chcete do videa vložit úvodní nebo závěrečné informace o vás, včetně kontaktu, pak se stříhání nevyhnete. 

 

Natáčení na jeden záběr také nenechává prostor na chybu. Když natáčíte záběrů více, můžete prohlídku přerušit a začít znovu, třeba od třetí místnosti. Při střihu pak navážete na přerušené místo a video bude kompletní. 

Co dál?

Jak video nastříhat a upravit? Jaký software použít? To se dozvíte v následujícím díle našeho seriálu, který vyjde už zítra, 21. dubna 2020. 

Od 20. do 25. dubna vyjde těchto 5 článků: