Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Zařiďte si domov v duchu francouzské Provence

Je vám blízký provensálský styl bydlení? Inspirujte se, pro jaké konkrétní kousky nábytku a doplňků se rozhodnout.

5. 8. 2022, redakce
Zařiďte si domov v duchu francouzské Provence

Co je typické pro Provence styl

Zařízení domova ve stylu Provence (nebo také provensálský styl domova) nese své označení po jižní části Francie. Zdejší krajina je charakteristická bohatými levandulovými poli, romantickými zákoutími, kamennými domy i nejrůznějšími popínavými rostlinami.

 

V typickém Provence stylu vyniká smysl pro útulnost. Často se přistupuje k použití rozmanitých rustikálních prvků a přírodních materiálů v podobě dřeva a kamene.

Pro Provence jsou charakteristické levandule

Provence nábytek: jaký a kam zvolit

Pokud je vám provensálský styl bydlení blízký, možná přemýšlíte nad tím, že si takto zařídíte svůj domov. V tom případě se budete poohlížet po vhodném nábytku a dalším vybavení. Pojďme si proto představit, jaké konkrétní kousky můžete zvolit a v jakých místnostech se budou obzvláště vyjímat.

 

Provensálský nábytek by měl být vyroben z masivu a je žádoucí, aby na něm byla viditelná určitá patina. Často také bývá opatřen prosklením a nejrůznějšími ozdobnými prvky. Přednost dejte přírodním materiálům, například v podobě dřeva, kamene, proutí a železa. 

Jak zařídit jednotlivé místnosti

V provensálském obývacím pokoji se bude perfektně vyjímat prostorná sedací souprava. Tu můžete doplnit třeba stylovou knihovnou v krémovém odstínu. Důležitým prvkem je prosklená vitrína, kterou vybavíte nejrůznějšími dekoracemi.

Provence jídelní stůl

Provence kuchyně se samozřejmě neobejde bez výrazné kuchyňské linky. Ta by spíše než moderně měla působit uvolněným venkovským stylem. Ideální barvou je bílá nebo krémová. Jídelní stůl poté můžete kombinovat s prvky dřeva a kovu. 

 

Ložnici ve stylu Provence poté bude vévodit výrazná postel s čelem. Pohrát si můžete také s volbou provensálských komod a nočních stolků, z nichž každý může být v něčem odlišný. 

 

A pokud přemýšlíte, jak zařídit koupelnu, zkuste vsadit třeba na vzorované obklady, dřevěné odkládací skříňky a kovové detaily

Venkovské domy v Provence

Nezapomeňte na textilie

Útulnost každému domovu pomohou dodat vhodně zvolené textílie. V Provence stylu má například čestné místo takzvaná patchworková deka, tedy deka sešitá z jednotlivých kousků látky. Nezapomeňte však také na příjemné ložní prádlo, ručníky, utěrky a povlečení ve stylu Provence s jemným vzorem. Vsadit můžete také na pastelové barvy v případě dekorativních polštářů.

Velkou roli hrají bytové doplňky ve francouzském stylu

Správný provensálský domov je protkán řadou menších doplňků, které pomáhají dotvářet žádoucí venkovskou atmosféru. Tak například jídelní stůl můžete vybavit bavlněným prostíráním s jemným vzorem.

 

Vyjímat se u vás budou také kořenky vyskládané na pěkné polici v kuchyni. Kromě toho dejte zelenou velkým zrcadlům v kovových či dřevěných rámech, porcelánovým a keramickým doplňkům nebo třeba lampičkám s textilními stínidly. Pamatujte také na proutěné košíky, do nichž můžete snadno schovat drobnosti.

Doplňky mohou mít starožitný vzhled

Vyberte si z nabídky e-shopů

Vybavení a doplňky v provensálském stylu neodmyslitelně patří do portfolia mnoha designových e-shopů. Jedním z nich je i internetový obchod Elmina. Vybrat si zde můžete třeba výrazné zrcadlo Pure, které se bude perfektně vyjímat na chodbě a ve vstupní hale.

 

Kuchyň poté můžete zvýraznit pomocí hezkého chlebníku RR Diamond Weave vyrobeného z pleteného ratanu. A vybírat můžete také z velkého množství svícnů, svíček, váz a dalších Provence dekorací.

Jaké barvy jsou typické pro Provence

Při výběru nábytku a doplňků je samozřejmě třeba vzít v úvahu i jejich barvu. Vše by totiž mělo být v harmonii a vzájemně se doplňovat. Populární jsou zejména bílé a krémové tóny, které se v Provence stylu objevují nejčastěji. Zmínit samozřejmě musíme i fialovou, která je ostatně charakteristická pro levandulová pole.

 

Kromě toho můžete vsadit také na žlutou barvu typickou pro slunečnice nebo azurovou, jakožto symbol jasného nebe a moře. A zapomenout nesmíme ani na pískovou a světle šedou, která je charakteristická pro provensálské kamenné domy.

A co vůně?

K domovu neodmyslitelně patří i jeho vůně. V případě stylu Provence se přitom může jednat o svíčky nebo vonné difuzéry s vůní květin. Hodit se bude zejména levandulové aroma. Sáhnout však můžete i po vůni rozmarýnu. Kromě toho se můžete rozhodnout také pro čistě přírodní vůně, a to v podobě sušených či čerstvých květin. 

Zařizování nového domu či bytu ve stylu Provence

Na závěr se podíváme ještě na několik obecných rad týkajících se zařizování nového domu nebo bytu ve stylu Provence. Například stěny můžete vymalovat krémovou, světle béžovou nebo meruňkovou barvou

 

Vyplatí se také zrenovovat starý nábytek a do domácnosti jej zakomponovat. Co se týče podlah, rozhodně neuděláte chybu s klasickou dřevěnou. V koupelně a v kuchyni se poté bude vyjímat zajímavá dlažba, sáhnout můžete i po té se vzorem. 

 

Při zařizování svého domova se řiďte především svým osobním vkusem a preferencemi. Myslete na to, že pokud se vám daná místnost bude líbit, budete se v ní cítit dobře a s chutí se budete do takového domova vracet.