Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Jak je na tom nyní realitní trh a dává dnes koupě bytu smysl?

Přemýšlíte o koupi nového bytu, ale obáváte se situace na realitním trhu? Přiblížíme vám, jak to aktuálně s cenami a prodeji bytů vypadá, a odpovíme na otázku, zda dává koupě bytu nyní smysl.

17. 11. 2022, redakce
Jak je na tom nyní realitní trh a dává dnes koupě bytu smysl?

Trh stagnuje vinou vysokých úrokových sazeb

Jestliže se již vidíte ve svém novém bytě, jak pohodlně sedíte ve své prostorné pohovce, u které vám atmosféru dotváří stojací lampa, máme pro vás na hned úvod jedno upozornění. Koupě vlastního bytu je jedním z nejdůležitějších a zároveň nejsložitějších životních kroků. 

Než si tedy budete vytvářet idealizované představy o svém novém bydlení, zjistěte si něco o aktuální situaci na trhu. Ten je totiž po mnoha letech prudkého růstu cen nemovitostí v dlouho nevídané situaci. Ceny bytů stagnují, místy již dokonce začínají mírně klesat. Je to důvod k radosti?

Záleží na tom, jak chcete byt financovat. V případě jedinců a mladých rodin je nejčastější formou financování hypoteční úvěr. Jenže sazby hypoték jsou rovněž na mnohaletých maximech. Měsíční splátky jsou kvůli vysokým úrokům enormní a pro zájemce bez vlastních financí je tak dnes koupě bytů i přes mírný pokles cen ještě hůře dostupná než před několik málo měsíci.

Jsou tedy byty levnější, nebo dražší?

Záleží na tom, jak hodláte koupi bytu financovat. Pokud usilujete o hypoteční úvěr na větší část kupní ceny, počítejte s tím, že kvůli vysokým úrokovým sazbám bude minimálně prvních několik let představovat koupě nemovitosti značnou zátěž pro váš rozpočet. Stále více jedincům i párům se dokonce stává, že na hypoteční úvěr zkrátka nedosáhnou a byt si kvůli tomu nemohou dovolit.

Jestliže ale patříte k těm, kteří disponují mnohamilionovými úsporami a mohou si tedy byt koupit tzv. „za hotové“, aktuální situace na trhu pro vás začíná být příznivá. Kupců je nedostatek a zájemců s dostatkem prostředků je ještě méně. Mají tak poměrně komfortní pozici. Kromě toho, že již klesají i nabídkové ceny, můžete zkusit smlouvat o slevě. Je velice pravděpodobné, že u některých prodejců, kteří již kupce delší dobu nemohou najít, dokážete zajímavou slevu skutečně vyjednat.

Co když potřebuji hypoteční úvěr, ale nedosáhnu na něj?

Jestliže se řadíte mezi stále početnější skupinu těch, kteří v současné době na vysněný byt zkrátka finančně nedosáhnou, máte několik možností.

První možností je úprava kritérií. Můžete se porozhlédnout po bytě menším, po nemovitosti v horším stavu, nebo po bytě v méně žádané lokalitě. Díky tomu bude kupní cena bytu nižší a vy možná na hypoteční úvěr od banky dosáhnete.

Druhou možností je vyčkávací strategie. Ceny bytů mohou dále klesat a v případě poklesu ekonomiky je pravděpodobné, že budou klesat i úrokové sazby. Můžete tedy spekulovat na to, že za několik málo let seženete nemovitost za výhodou cenu, koupi navíc budete financovat dostupným hypotečním úvěrem. Do té doby se uchýlíte do bytu, který si pronajmete. Pozor jen na to, že nejste sami a nájemní byty jsou nyní velice žádaným zbožím. I náklady na nájem, který po čas čekání zaplatíte, byste přitom měli ve své strategii zohlednit.