Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Jak vybavit nájemní byt, do čeho se vyplatí investovat?

Bydlení v nájemním bytě rozhodně neznamená, že si prostor nemůžete přetvořit k obrazu svému tak, abyste se v něm cítili jako doma. Samozřejmě to znamená jisté omezení, ale existuje mnoho vybavení, které nevyžaduje složitou instalaci nebo velký zásah do nemovitosti samotné.

25. 10. 2022, redakce
Jak vybavit nájemní byt, do čeho se vyplatí investovat?

Investujte do věcí, které si můžete v případě stěhování odnést

Pronájem bytu málokdy znamená, že v daném bytě zakotvíte natrvalo. Myslete na to už při výběru vybavení. Určitě si ale nemyslete, že musíte kupovat levné a nepříliš kvalitní zařízení. Takovou kvalitní matrací nic nezkazíte a stěhování jí určitě neuškodí tak, jak to mnohdy bývá u různého montovaného nábytku. Pohovku nebo kvalitní psací stůl se židlí pro domácí kancelář také bez problémů přestěhujete. Rozhodně se ale vyhněte dřevěným skládacím rámům postele, které po stěhování už nikdy nebudou tak pevné a budou vrzat. Radši se poohlédněte po nějakém kovovém čalouněném rámu.

Zdroj: unsplash.com

Zdi vždy musíte vrátit do původního stavu

Většina majitelů preferuje neutrální bílou výmalbu, která je nadčasová a uspokojí většinu nájemců. Pokud ale toužíte po něčem zajímavějším, myslete na to, že výmalbu budete muset vrátit do původního stavu při předání bytu zpátky majiteli. Tmavá výmalba se bude špatně přemalovávat zpátky na bílou a v případě tapet při jejich odstraňování můžete lehce poškodit podkladovou barvu i se štukem. Oprava pak může být značně časově i finančně náročná.

To samé platí i v případě vrtání do zdí když chcete pověsit obrazy. Pokud se chcete vyhnout sádrování, můžete pro lehčí předměty použít nalepovací háčky. Těžší věci, jako například velká zrcadla budou vypadat dobře i na podlaze opřené o zeď, případně na nějaké bytelnější komodě.

Bytový textil zachrání každou místnost

Částečně zařízený byt může mnohdy znamenat například pohovku, která má od vašeho vkusu daleko. Zachránit ji můžete přehozem nebo snímatelným potahem. Když to celé doplníte kvalitní stylovou dekou a polštářky, bude srdce vašeho domova vypadat hnedka úplně jinak. V koupelně si můžete pohrát s dizajnem sprchového závěsu, ručníky nebo stylovou předložkou. Mnohé pak s každou místností udělají kvalitní závěsy či záclony. Nevzhledné podlahy pak můžete zakrýt kusovými koberci či běhouny, které navíc pohlcují hluk a vaši sousedi vám budou o to víc nakloněni. Myslete ale i na následnou údržbu a volte spíš koberce s kratším vlasem.