Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Zájem o nemovitosti v exotických zemích roste

Kdo by nechtěl mít svůj dům u moře, kde by mohl trávit letní měsíce. Domy v zahraničí navíc trochu překvapivě vyjdou často levněji než v Česku. I to je jeden z důvodů, proč zájem o zahraniční nemovitosti v posledních měsících výrazně roste. Populární už nejsou pouze tradiční destinace jako Itálie, Chorvatsko či Španělsko ale roste zájem o skutečnou exotiku jako je Kostarika či Karibik.

16. 5. 2022, redakce
Zájem o nemovitosti v exotických zemích roste

Nákupy Čechů v evropských zemích nejsou ničím novým, své letní haciendy si movitější jedinci pořizovali už v devadesátých letech. S nárůstem životní úrovně a neustále se zvyšujícími cenami nemovitostí v České republice, začal nákup domu v zahraničí dávat smysl. V konečném výsledku se majitelům, kteří svůj druhý domov využívají na pravidelné dovolené, investice začala rychle zhodnocovat. S příchodem Airbnb a dalších platforem mohli částečně nemovitost pronajímat, pokud tedy měli někoho na místě.

Místo chalupy na Šumavě hacienda v Karibiku

Nedávný průzkum Asociace českých stavebních spořitelen ukazuje, že koupi nemovitosti v zahraničí zvažuje téměř 30 % Čechů. Nejčastěji přemýšlejí nad Chorvatskem, následuje Itálie, Španělsko a Řecko. Většina respondentů, konkrétně 60 %, považuje nákup zahraniční nemovitosti jako alternativu k české chalupě. Polovina dotázaných vnímá koupi také jako dobrou investici, která v dlouhodobém horizontu přinese zhodnocení vložených financí.

Češi se začínají čím dál více poohlížet také po exotičtějších zemích. Příkladem mohou být karibské ostrovy, které jsou známé svými plážemi a azurově čistým mořem. Největším lákadlem je pro kupce možnost zajet si zde kdykoliv na dovolenou, utéct před nevlídným počasím a vyčistit si hlavu. Další boom zájmu přišel společně s pandemií Covid-19. Mít soukromý prostor v krásné přírodě nebo dům se soukromou pláží byl sen mnoha lidí. A ti si ho začínají plnit.

Vše vyřídíte i z Česka

Zájemci o exotičtější nemovitosti se obrací i na naši kancelář RE/MAX Anděl. Často je překvapí, že nemusí kvůli koupi oslovovat zahraniční realitní kanceláře, ale stačí zajít k nám na Anděl. Ve svých řadách máme makléře, kteří se na specializují přímo na zahraniční trh a rádi vám pomohou při výběru i nákupu konkrétní nemovitosti. Aktuálně má síť RE/MAX ve své nabídce necelých 200 zahraničních nemovitostí. Pokrýváme všechny kouty světa, od USA, Turecka, Mexika až po Egypt či Indonésii.

Zejména při nákupu bytu či domu v cizí zemi je vhodnější obrátit se na odborníka, který má s nákupem v zahraničí zkušenosti. Například u státu EU je to jednodušší, ale u jiných zemí už je celý proces složitější. Nicméně vždy je potřeba znát zákony a daňové systémy konkrétní země. Proto se vyplatí takovou investici konzultovat s odborníkem, který poradí, na co si dát pozor ve kterém státu.