Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Jak zařídit ložnici? Základní dispoziční tipy pro harmonickou oázu

Vstávejte do každého nového dne příjemně naladěni – stačí si správně zařídit ložnici. Nezáleží na tom, zda spíte v nejmenším pokoji v domě či zda můžete u postele tancovat, naše rady využije každý.

12. 12. 2022, redakce
Jak zařídit ložnici? Základní dispoziční tipy pro harmonickou oázu

Jak rozestavit nábytek v ložnici? Začněte návrhem

Zařízení ložnice je na první pohled jednoduché – postel, noční stolky s digitálními budíky, skříň a hotovo. Jenže kam postel postavit? A kam umístit velikou šatní skříň? Může být v ložnici i pracovní nebo toaletní koutek? Projděte si naše rady, které vám pomohou se v zařizování ložnice lépe orientovat.

Než začnete se stěhováním…

Před začátkem vymýšlení a navrhování si celou místnost přeměřte a vytvořte si nákres v menším měřítku. Stejným způsobem můžete nakreslit a vystřihnout i rozměry velkého nábytku z ptačí perspektivy a ložnici přestavovat do dokonalé podoby bez námahy.

 

Rozmyslete si také barvy, do kterých budete svou ložnici ladit. Doporučují se světlé, nepříliš křiklavé a nerušivé tóny – bílá, světle hnědá či teplé pastelové odstíny. Čím větší je kus nábytku, tím méně výrazný design by měl mít. Barevnější či sytější zbarvení se pak hodí pro dekorace a drobnější zařízení.

Postel – dominanta pokoje

Postel vybírejte s ohledem na kvalitu a zdravotní benefity roštu a matrace. Ideálně by měla být umístěná čelem ke zdi a snadno přístupná z obou stran (alespoň 90cm odstup). Většině lidí se spí lépe, když mohou z postele vidět přímo na dveře. V malé ložnici lze postel umístit do rohu – dejte si však pozor, ať nezakrývá topení a není čelem k venkovní, tedy chladnější zdi domu.

Noční stolky na všechny nezbytnosti

Stolky u čela postele využijete třeba na postavení lampičky, klasického nebo digitálního budíku, jako místo k nabíjení telefonu či odložení rozečtených knížek. Promyslete si svou večerní rutinu a podle individuálních potřeb vyberte správnou velikost stolku.

 

Tip navíc: Pokud bude mít noční stolek zásuvku, snadno skryjete drobný provozní nepořádek a ložnice bude vypadat vždy uklizeně.

Kam se skříní, komodou, psacím stolem?

Pokud chcete mít v ložnici i pracovní nebo jiný kout, pokuste se jej opticky oddělit například paravánem, květinovou zástěnou, závěsy či kusovým kobercem na zemi. Definovaný prostor vám pomůže k lepšímu soustředění i k oddělení různých účelů místnosti.

 

Solitérní vysoké šatníky postavte do rohu místnosti nebo podél zdi, která se nachází za otevřenými dveřmi pokoje, nižší komody pak klidně umístěte k ostatním stěnám. Dosáhnete tak vzdušnějšího dojmu a vyhnete se optickému narušení prostoru. Pro přístup ke skříni s posuvnými dveřmi stačí menší odstup od dalšího nábytku, u klasického otevírání však počítejte se širší uličkou.

 

Tip navíc: Dbejte na to, aby byl prostor od dveří k oknu co nejprázdnější. Místnost si pak zachová harmoničtější a urovnanější ráz. Navíc podle učení feng-šuej právě tudy proudí životadárná energie.

Závěrečné rady – dekorace, světla, závěsy

Jakmile máte umístěn základní nábytek, můžete se pustit do zvelebování svého relaxačního útočiště. Zaměřte se nejen na poličky, polštářky, koberečky, zrcadla či obrazy, ale hlavně na osvětlení místnosti a stínicí techniku do oken. S centrálním stropním svítidlem pořiďte také relaxační lampy, abyste mohli celý prostor podle nálady a potřeb různorodě osvětlit. Na okna pak instalujte žaluzie nebo světlo nepropustné závěsy, jež vám poskytnou dostatek soukromí i tmy. Aby byla ložnice opravdovým rájem, udržujte ji uklizenou a bez zbytečností – urovnaný a vyvážený prostor vás každé ráno odmění optimistickým startem.