Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Proč se vyplatí při prodeji nemovitosti zaplatit provizi realitce?

Ačkoliv si velká část majitelů nemovitostí myslí, že je zbytečné platit provizi realitce, když si můžou nemovitost prodat jednoduše sami, není to tak. Pojďte se s námi podívat, proč je výhodnější spolupracovat s makléřem i za cenu zaplacení vyšší provize.

1. 11. 2022, redakce
Proč se vyplatí při prodeji nemovitosti zaplatit provizi realitce?

Jak vysoká provize se běžně platí realitní kanceláři?

Poplatek realitní kanceláři (provize) se většinou odvíjí od prodejní ceny nemovitosti a také od toho, ve které části České republiky se prodávaná nemovitost nachází. Průměrná výše provize za prodej domu či bytu, kterou zaplatíte realitnímu makléři či kanceláři, se pohybuje mezi 3 % a 6 % bez DPH z prodejní ceny nemovitosti, za pronájem se platí většinou jeden měsíční nájem. 

Pozor na příliš nízkou provizi

Při sjednávání provize a výběru realitního makléře je velmi důležitá nejen výše provize, ale především to, co za ni dostanete. Mnoho prodávajících nepočítá při sjednávání výše provize se všemi náklady. Někdy si totiž realitní kanceláře účtují např. právní služby, znalecké posudky či nadstandardní inzerci zvlášť. Zjistěte, co všechno obsahuje provize z prodeje a jaký rozsah služeb vám makléř poskytne. Profesionální makléři dnes nabízejí kompletní servis od přípravy nemovitosti na prodej až po závěrečnou administrativu a tyto služby už mají započítány ve výsledné provizi. Nižší provize tedy nemusí být výhodou, při nabídce velmi nízké provize naopak zbystřete. 

(Zdroj: Shutterstock)

Kdo provizi realitnímu makléři zaplatí?

Provizi realitnímu makléři by měl platit vždy ten, kdo si jeho služby objedná. Většinou je to tedy prodávající, který spolu s makléřem stanoví nabídkovou cenu a z té se poté odečte dané procento provize. U pronájmu je to obvykle naopak, provizi zaplatí nájemce. 

Vyplatí se za provizi ušetřit?

Zkušený realitní makléř dokáže nemovitost prodat rychleji a výhodněji než nezkušený samoprodejce. Majitel tak i po odečtení provize většinou získá více peněz, než kdyby prodával sám. Navíc ušetří čas, který by prodeji musel věnovat. Podmínkou ale je spolupráce se zkušeným profesionálem, který umí správně odhadnout prodejní cenu, je zkušený marketér a vyjednavač a v neposlední řadě si poradí s administrativou a právní stránkou prodeje. Chcete-li, aby vámi vybraný makléř prodal vaši nemovitost co nejlépe, pečlivě vybírejte na základě referencí a doporučení a ověřte si vše, co o sobě makléř říká, zejména skutečné a prokazatelné výsledky, počet let praxe, doporučení, hodnocení, reference. Porovnejte úroveň propagace nemovitosti s jeho konkurencí a kolik nemovitostí má v nabídce. Nejlepší makléři mají v nabídce pouze několik nemovitostí a těm se intenzivně věnují.

Výhodnější a rychlejší prodej díky exkluzivní smlouvě

Odměna realitního makléře záleží i na tom, zda pracuje exkluzivně či nikoliv. Exkluzivita vám zaručuje, že makléř bude vyvíjet maximální snahu, aby byt či dům prodal, v opačné situaci se mu nechce investovat peníze do něčeho, co může ve stejnou dobu prodat někdo druhý. Opravdu dobří makléři pracují pouze exkluzivně.