48 816 aktuálních nabídek
od 955 realitních kanceláří a soukromníků

Články, rady, tipy a návody - Články

  • Logo Češi a bydlení v roce 2015 Češi a bydlení v roce 2015

    Co chystají Češi v roce 2015 v oblasti bydlení? Chtějí se zaměřit na koupi nového bytu, domu, nebo raději budou rekonstruovat? A kolik do bydlení chtějí dát peněz? Na to se zaměřil průzkum veřejného mínění agentury Stem Mark, realizovaný exkluzivně pro společnost FINEP.

  • Logo Jaký je rozdíl mezi stavebním povolením a ohlášením stavby? Jaký je rozdíl mezi stavebním povolením a ohlášením stavby?

    Podle Stavebního zákona č. 350/2012 Sb., platného od 1. ledna 2013, došlo k mnoha změnám. Snad tou nejvýznamnější změnou je oproti dřívějšku možnost postavit více druhů staveb bez stavebního povolení či ohlášení stavby. V některých případech tedy místo stavebního povolení postačí stavební ohlášení, nebo ani to není nutností. Kdy budete potřebovat stavební povolení a kdy stačí pouze stavební ohlášení? A kdy nebude třeba ani jeden z těchto dokumentů - respektive úředních procesů?

  • Logo Český developer staví byty v Mongolsku Český developer staví byty v Mongolsku

    Kolaudací a předáním bytů do užívání skončila pro FINEP v Mongolsku první etapa výstavby bytů ve městě Erdenet. FINEP zde postupně postaví celkem 2 000 nových moderních bytů. První etapu výstavby tvoří 2 bytové domy s celkem 126 byty. Celková rozloha všech etap projektu je 44 hektarů, celková výše investice cca 2 miliardy korun.

  • Logo Novinka na trhu hypoték Novinka na trhu hypoték

    Air Bank začala v pilotním provozu poskytovat hypotéky. Banka má ambici změnit vnímání hypoték na českém trhu a její nabídka je podle prvních informací v mnoha ohledech jedinečná. Na co se mohou klienti těšit a co nového banka na český hypoteční trh přináší? Vybrali jsme 4 důvody, proč věnovat nabídce Air Bank pozornost. 

  • Logo Chcete koupit nemovitost v insolvenci? Chcete koupit nemovitost v insolvenci?

    Koupě nemovitosti v insolvenci se od běžné koupě nemovitosti liší především v tom, že nemovitost kupujete od "nevlastníka." Jinými slovy řečeno, po celou dobu procesu prodeje budete jednat s jinou osobou, než kterou je současný vlastník. Zrovna tak smlouvy, které budete podepisovat, nebudou doplněny podpisem vlastníka, nýbrž podpisem insolvenčního správce.

  • Logo Jsou dražby nemovitostí výhodné a bezpečné? Jsou dražby nemovitostí výhodné a bezpečné?

    Jsou nemovitosti prodávané v dražbách stále finančně zajímavé? Nebo už je toto tvrzení historií? A je nákup nemovitosti v dražbě spíše rizikovou či výhodnou záležitostí?

  • Logo Hypotéky v ČR letos slaví 20 let Hypotéky v ČR letos slaví 20 let

    Letos v září to bude 20 let od okamžiku, kdy Českomoravská hypoteční banka jako první na českém trhu získala licenci pro poskytování hypoték. Nyní své služby v oblasti financování bydlení prostřednictvím hypoték nabízí 15 bank, které za necelých 20 let v součtu poskytly hypotéky za 1,3 bilionu korun. 

  • Logo Jak sloučit pozemky a budovy Jak sloučit pozemky a budovy

    S příchodem Nového občanského zákoníků, který vstoupil v platnost 1.1. 2014 došlo k mnoha změnám týkajícím se pozemků a staveb. Především fakt, že v České republice je přes 350.000 staveb stojících na cizím pozemku, zapříčinil, že 1.1.2014 vstoupily v platnost nová opatření ohledně sjednocení pozemku a budov na něm stojících. Nyní trend směřuje k tomu, aby se budova a pozemek stali opět jednou nemovitostí. Tedy aby neměl pozemek jednoho vlastníka a budova na něm stojící jiného. Tato tendence však není žádnou novinkou. Do roku 1964 (kdy vstoupil v platnost Občanský zákoník z roku 1964) trvala stejná snaha jako dnes, tedy aby budovy a pozemky byly jedním celkem. A stejně tak i většina ostatních evropských států je nakloněna k jednotnosti staveb a pozemků. 

  • Logo Pokles zájmu o úvěry ze stavebního spoření nezastavil ani rok 2014 Pokles zájmu o úvěry ze stavebního spoření nezastavil ani rok 2014

    Stavební spořitelny v loňském roce sjednaly úvěry za 40,2 mld. Kč. Propad zájmu o úvěry zaznamenaly všechny spořitelny až na Modrou pyramidu. Spořitelny se musejí dočasně smířit s konkurencí rekordně levných hypoték, nestavět před klienty zbytečné překážky a maximálně využívat příležitostí na trhu. 

  • Logo Energetickou náročnost budovy je nutné uvádět již v inzerci Energetickou náročnost budovy je nutné uvádět již v inzerci

    Od roku 2013 existuje podle novely zákona o hospodaření energií (č. 406/2000 Sb.) povinnost při prodeji či pronájmu určitého typu budov předkládat PENB. Ten by měl sloužit jako ochrana spotřebitele, tedy kupujícího, příp.nájemce. A měl by mu prozradit, jak energeticky náročná daná budova je. Energetická třída (hodnotí se A,B,C,D...až G, které je nejhorší) by měla být uvedena již v inzerci nemovitosti. Pokud zde uvedena není, nebo PENB není k dispozici, má se za to, že budova má nejhorší energetickou třídu G, a toto by také v inzerci mělo být uvedeno.

  • Logo RE/MAX vstupuje do asociace realitních kanceláří RE/MAX vstupuje do asociace realitních kanceláří

    Realitní síť RE/MAX se v lednu 2015 stala členem Asociace realitních kanceláří České republiky. Společným cílem je zvýšení profesionality prestiže realitních makléřů i spolupráce na přípravě nové legislativy, která bude realitní podnikání upravovat. 

  • Logo Co je právo stavby? Co je právo stavby?

    Nový občanský zákoník přišel s celou řadou novinek, včetně zavedení práva stavby (§1240 a násl.).Tato změna vznikla z důvodu snahy o sjednocování vlastnických práv pozemků a staveb. Tedy pozemek a stavba by od 1.1.2014 neměly mít rozdílné vlastníky a veškeré změny v NOZ (Nový občanský zákoník), by měly směřovat k sjednocování těchto dvou nemovitostí. A proto, pokud se vlastník pozemku dlouhodobě nechystá stavět na svém pozemku, může pozemek přenechat jiné osobě, aniž by jej musel prodat.

  • Logo Je lepší koupit si byt před nebo po rekonstrukci? Je lepší koupit si byt před nebo po rekonstrukci?

    Je lepší koupit si byt před nebo po rekonstrukci? Otázka, na níž neexistuje jednoznačná odpověď. Každý má jiné finanční a časové možnosti, jiné preference, někdo je kreativní a chce si svůj byt "ušít" na míru. Jiný zase přenechá tvůrčí práci někomu jinému. Následuje několik tipů, jak se rozhodnout, co je nejlepší právě pro vás...

  • Logo Jak se přestěhovat, abychom se co nejméně stresovali? Jak se přestěhovat, abychom se co nejméně stresovali?

    Někteří lidé správně říkají: je lepší vyhořet než se stěhovat. Během stěhování jistě tomuto úsloví dáte mnohokrát za pravdu. Jak na to, aby celý proces byl co nejméně stresující a co možná nejrychlejší? Zde je pár tipů, jak by váš "bojový plán" mohl vypadat.

  • Logo Jak vydržet pozemek? Jak vydržet pozemek?

    Držbu lze obecně definovat jako právní nabytí věci (v našem případě nemovitosti), kterou vlastník užívá po dobu danou zákonem v dobré víře, že je jeho vlastní. Vedle například kupní smlouvy, dědění či přiklepnutí licitátora ve veřejné dražbě je vydržení jedním z nabývacích titulů, na jejichž základě může katastr nemovitostí provést vklad vlastnických práv k nemovitosti. Využít jej mohou jak právnické, tak fyzické osoby. 

  • Logo Za jak dlouho se ze mne stane bezdomovec, když nebudu moci splácet hypotéku? Za jak dlouho se ze mne stane bezdomovec, když nebudu moci splácet hypotéku?

    Dnešní doba láká především nízkou úrokovou sazbou. A tak se často stane, že si lidé ukrojí příliš velký krajíc chleba a naplánují si vyšší měsíční splátky, než jsou schopni splácet. Nebo u nich nastane změna životní situace v podobě ztráty zaměstnání, či rozvodu. Zkrátka nikdo nemůže vědět, co se stane za rok, dva či za deset let poté, co si vezmou úvěr nebo hypotéku na delší dobu. Jak se tedy co nejzodpovědněji postavit k nastalé situaci?

  • Logo Dědictví - jak vyřešit vlastnictví nemovitosti před svou smrtí? Dědictví - jak vyřešit vlastnictví nemovitosti před svou smrtí?

    Smrt každého člověka je velkou tragédií. Jak alespoň zmírnit praktickou stránku úmrtí v rodině, co se týče budoucího dědictví? Lze se na takovou událost připravit? Lze zamezit budoucím dohadům a sporům? A jak?

  • Logo Jak nepřijít o nemovitost exekucí? Jak nepřijít o nemovitost exekucí?

    Pokud se řekne exekuce, většina lidí si vybaví nemovitost, která je pro svého majitele ztracena, a je již na pokraji dražby. Není to však tak jednoduché. Cesta, kterou musí nemovitost urazit až k dražbě, je značně komplikovanou a nenastává ze dne na den. Mezi nařízením exekuce a dražbou bývá přibližně rok, ale tato doba se může prodloužit i na více let.

  • Logo Jak vyměnit byt Jak vyměnit byt

    Výměna bytů dnes stále probíhá, ale již v poněkud jiné podobě. Svůj původní charakter si v omezené míře zanechala pouze u státních, či obecních bytů (tedy nájemních bytů). V jiných případech se ve své podstatě jedná o prodej dvou bytů ve stejný okamžik. Tedy již ne o klasickou výměnu bytů. Co se tedy od dřívějších dob změnilo? A jak na to, pokud se přece jenom rozhodnete svůj byt vyměnit?

  • Logo Zveme vás na Realitní kongres Zveme vás na Realitní kongres

    V pondělí 3. listopadu proběhne v pražském Clarion Congress Hotel Prague již pátý ročník Realitního kongresu. Jedná se o největší setkání realitních odborníků ve Střední Evropě, každoročně se ho účastní více než 600 majitelů a manažerů realitních kanceláří, developerů a manažerů firem, které na realitním trhu působí z řad finančních institucí, architektonických studií, IT firem, atd. Mezi hlavní témata letošního ročníku budou patřit zejména hodnocení legislativních změn, které souvisejí s realitním trhem (zákon o katastrech a nový občanský zákoník), vývoj realitního trhu a ekologie v bydlení. Dalším diskutovaným tématem budou připravované úpravy zákona o energetických průkazech budov.

TOPlist